Komory do mrożenia

11:49

Szokowe schładzanie

Sporo produktów spożywczych ma stosunkowo krótki termin spożycia i musi być wykorzystana dość szybko, jeżeli ma zachować własne walory odżywcze i smakowe. Zbyt długie przechowywanie żywności w nieodpowiednich ustaleniach może nawet sprawić, że będzie dla nas trująca.

Lodówka daje możliwość na przedłużenie czasu przechowywania, ale jednym z najlepiej niezawodnych metod utrwalania żywności jest jej zamrażanie.

Jeśli zależy nam na uniknięciu przykrych skutków ubocznych zamrażania, takich jak zmiana koloru, smaku, zapachu i wartości odżywczych, należy zainwestować w szokowe mrożenie, które minimalizuje negatywny wpływ obniżenia temperatury na produkty. Im szybciej zamrozimy ryby lub owoce, tym mniej znajdzie się wewnątrz kryształków lodu, które mogą po odmrożeniu zmodyfikować ich konsystencję. Dlatego szokowe schładzanie jest niezbędną inwestycją dla przedsiębiorstw gastronomicznych, oferujących catering lub restauracji.

W sytuacji utrudnionych i niesystematycznych dostaw szokowe mrożenie ma możliwość w znacznym stopniu ułatwić administrowanie restauracją. Tak zmrożone warzywa, mięsa, owoce i inne składniki mogą czekać dowolnie długo na to, aż przydadzą się do przyrządzenia dania i być na ten czas jakości porównywalnej z tą, jaką mają produkty świeże. Urządzenia służące do szokowego schładzania są przy tym stosunkowo łatwe w obsłudze.

To wszystko powoduje, że szokowe schładzanie, jak żadna inna forma utrwalania żywności, pozwala na racjonalne gospodarowanie zasobami przy minimalizacji wszelkich skutków ubocznych zamrażania.

Dodatkowe informacje: komora szokowego schładzania sprzedaż.

You Might Also Like

0 komentarze