Biolog terenowy
01:39
Każda firma działająca w biznesie produkcji i przetwórstwa żywnościowego musi spełniać bardzo restrykcyjne wymogi jakościowe. Chodzi głównie o zasady BHP. Na nieszczęście tam, gdzie jest żywność, tam najczęściej ukazują się szkodniki tj. myszy, szczury czy insekty.
Dostęp takich zwierząt do wnętrz produkcyjnych jest zabroniony i nie może mieć to miejsca, więc firmy powinny podejmować działania mające uniemożliwić szkodnikom dostanie się do zakładu. Biolog terenowy audyt projektuje w takim przypadku z uwzględnieniem miejsca prowadzenia działalności, jego charakteru i rodzajów dostępnych zagrożeń. Biolog sprawdza, czy w firmie wszystkie drogi ewakuacyjne są na tyle bezpieczne, by szkodniki nie mogły się tam dostać. Kreuje się rozmaite sprawozdania i ocenia, jak ma się to zabezpieczenie do tego, w jaki sposób działa firma. Biolog terenowy raport sporządza głównie obiektywnie i sumiennie w przyrównaniu do sytuacji, jaką zastał na miejscu w firmie. Do oceny bierze się różnorakie czynniki. Testuje się zastosowane rozwiązania, metody zapobiegania szkodnikom i ich tępienia. Jeżeli już te metody nie działają, konieczne jest wykonanie dezynsekcji i deratyzacji, która ma na celu oczyszczenie terenu produkcji, a tym samym poprawę bezpieczeństwa zdrowia pracowników i późniejszych klientów dokładnie sprecyzowanej firmy. Wielu przedsiębiorców działających w branży spożywczej nie zdaje sobie sprawy z tego, jak istotna jest systematyczna kontrola jakości wykonywana przez doświadczonego biologia z uprawnieniami. Z pewnością nie warto tej testom odkładać w czasie.
Sprawdź: biolog terenowy audyt.
0 komentarze